Favoriet

Voederwinning

Agritechnica 2017: Combinatiemachine voor schudden en harken van Sitrex

De Italiaanse firma Sitrex bouwt de Agm-voermengwagens en acrobaatharken. Op Agritechnica laat het een machine zien voor het harken met de mogelijkheid er ook het gewas mee te keren en desgewenst breed te verspreiden.

De Sitrex Supercrop-combinatie is ontwikkeld in Ierland waar vaker natte gewassen worden ingekuild. De basis van de Supercrop is feitelijk een trommelschudder. Erachter zitten twee schudderelemementen die met een hendel op de machine ingeschakeld kunnen worden. Ze zakken hydraulisch, maar niet tot op de grond. Zo verspreiden ze het door de trommelschudder opgeworpen gewas in de breedte. De vleugels zijn hydraulisch aangedreven, horizontaal werkende harkelementen en werken het gewas naar binnen, voor de trommelschudder die het vervolgens keert. Zo ontstaat volgens de Ierse ontwikkelaar, de Sitrex-distributeur, een luchtig zwad wat na kan drogen.

3-in-1

Kortom kan de Supercrop dienst doen als trommelschudder om een zwad stro of gras te keren, een zwad in de breedte te verspreiden en te harken. De totale werkbreedte is dan zes meter. Harken met één vleugel gaat ook. De vleugels schakelen bij inklappen vanzelf uit. De prijs van de machine is nog niet bekend, maar zal ergens tussen de  30.000 en 35.000 euro liggen. In Engeland en Ierland won de Sitrex Supercrop al innovatieprijzen.

Gerelateerde artikelen