Favoriet

Stallenbouw

Nieuwbouw of renovatie? Zoek antwoord op kritische vragen

Moet je een verouderde stal renoveren of is nieuwbouw verstandiger? In het Amerikaanse blad Daily Herd Management biedt professor Kevin Janni van de universiteit van Minnesota melkveehouders een aantal handvatten.

Het eerste wat een veehouder moet doen die twijfelt tussen nieuwbouw en renovatie is een goed beeld maken van de manier waarop hij zijn dieren wil houden. Bepaal soort, aantal en leeftijd. Bepaal wat en hoe je de dieren wilt voeren, kies een bodembedekking en vergeet ook niet na te denken over de afvoer van mest. Einddoel is een schone, droge omgeving met veel frisse lucht, waar de dieren een gemakkelijke toegang hebben tot schoon, voer en water. Denk ook goed na over de verlichting die nodig is om observatie- en verzorgingstaken naar behoren uit te voeren, adviseert Janni.

Een ander aandachtspunt is het personeel. Hoeveel medewerkers zijn nodig om de dieren te verzorgen? Als één persoon al deze taken moet uitvoeren, laten de loopgangen en de groepsgrootte dit dan toe? Probeer ervoor te zorgen dat de verzorgingstaken eenvoudig met de juiste apparatuur zijn uit te voeren. Wees je ook bewust van de veiligheid van de medewerkers en denk daarbij bijvoorbeeld aan zaken als de beloopbaarheid van de vloer.

Stel vervolgens de vraag of je de dieren op die gewenste wijze in de gerenoveerde stal zou kunnen houden. Kijk daarbij vooral naar de basistaken: voeren observatie van dieren, instrooien, uitmesten, de behandeling van zieke dieren en het afkalven.

Dragende muren

Bouwtechnisch is vooral de kwaliteit van de fundering van belang, aldus Janni. Wees kritisch op scheuren in de fundering en bepaal welke dragende muren eventueel kunnen worden verwijderd. Kijk ook kritisch naar de staat van de spanten.
Veel oudere stallen zijn laag. Natuurlijke ventilatie wordt het best bereikt met wanden van minimaal 10 tot 12 voet (3,00 tot 3,60 meter) hoog. Zijn de wanden lager, dan moet je kiezen voor mechanische ventilatie of je moet ervoor kiezen om het plafond te verhogen. Als je daarvoor kiest, moet je zeker een bouwkundig specialist in de arm nemen, adviseert Janni. “En vergeet ook niet te kijken naar voldoende water- en stroompunten.”

Kosten

Tot slot wijst Janni nog op de kosten van een verbouwing. Kies voor nieuwbouw als de verbouwkosten uitkomen op meer dan tweederde van de nieuwbouwkosten.

Gerelateerde artikelen