Favoriet

Voederwinning

Samasz werkt aan bandhark

De Poolse fabrikant van hooibouwmachines Samasz werkt aan een bandhark. De eerste prototypen zijn al klaar.

Samasz wil de machine bouwen als aanvulling op hun huidige gamma van hooibouwwerktuigen. De fabrikant denkt aan twee versies. Een van zes meter en een van negen meter. Hoewel Veehouderij Techniek de machine niet heeft gezien, lijkt hij volgens medewerkers van Samasz op de Kuhn Merger.

Twee versies

Er zijn twee versies. Een met twee banden, die 8,50 meter gras bij elkaar kan harken en in het midden neerlegt, en eentje met drie banden. Die machine moet zo’n 11 meter bij elkaar kunenn harken. Deze machine is voorzien van drie banen. Daardoor is het gras naar links en naar rechts af te leggen, maar ook naar het midden. De middelste band wordt daarvoor geheven.

Goedkoper

De bandhark harkt het gras schoner bij elkaar dan een gangbare cirkelhark. De prijs van de bandhark is echter te hoog voor menige veehouder die er mee zou willen werken. De Samasz bandhark goedkoper kunnen worden dan de Kuhn machine, verwacht een woordvoerder van Samasz. De lage lonen in Polen liggen daaraan ten grondslag. Hoeveel de machine gaat kosten en wanneer hij geïntroduceerd wordt is nog onduidelijk.

Gerelateerde artikelen