Favoriet

Oogsttechniek

Maairecord met Claas-maaier

Machinebouwer Claas heeft begin juli in Colorado in de VS met een Disco 1100 RC-vlindercombinatie met een rollenkneuzer en een Claas Axion 880 in acht uur 141,1 hectare luzerne gemaaid. Met die prestatie is het record met ruim 40 hectare gebroken.

Tate Mesbergen van Mesberger Farms realiseerde het maairecord op vier percelen. Tijdens het maaien reed hij maximaal 30 km/h, tussen de percelen – die behoorlijk ver uit elkaar lagen – verplaatste hij zich met een snelheid van 50 km/h. Gemiddeld maaide hij 17,6 hectare per uur.

De dag voor de recordpoging viel er nog 12,7 mm neerslag. Daardoor was het bovenop vooral op het eerste perceel nat en moest de recordpoging een paar uur worden uitgesteld.

Ongeplande stops

Tijdens de recordpoging maakte Mesbergen twee ongeplande stops. In het eerste perceel stuitte hij met de maaicombinatie op een stuk beton en voordat hij naar het tweede perceel ging, controleerde hij de schade. Dat viel mee. Ook moest hij een keer uit de trekker komen om te controleren of de maaier correct was opgevouwen.