Favoriet

Voederwinning

Nog meer Fendt nieuws: rondebalenpers met wikkelaar

Fendt introduceerde tijdens de Fendt FeldTag ook een nieuwe serie ronde balenpersen. De Rotana lag al op de tekentafel bij Lely toen Agco het bedrijf overnam.

Fendt introduceerde tijdens de Fendt FeldTag ook een nieuwe serie ronde balenpersen. De Rotana lag al op de tekentafel bij Lely toen Agco het bedrijf overnam.

De Rotana vervangt de reeds bestaande Fendt persen en bestat uit drie modellen. De Rotana 130F met een vaste kamer, de 130F Combi, een pers wikkelaar en een vaste kamer, en de Rotana 160 V Combi. Ook dat is een perswikkelcombinatie, maar dan een met een variabele kamer. De machines hebben een vernieuwde, sterkere aandrijving die het vermogen gemakkelijker van de transmissie naar de rollen kan overbrengen. Twee kettingen zorgen nu voor de aandrijving, waardoor de krachten beter verdeeld worden.

Nieuwe rollen

Alle nieuwe Rotana persen met vaste kamer hebben nieuw vormgegeven rollen en de diameter van de inlaat van de perskamer is kleiner geworden. Het moet voor compactere balen zorgen. Een sensor houdt de vorm van de baal in de gaten. De machine geeft op zijn monitor dan ook aan hoe de bestuurder het zwad moet volgen om de baal optimaal te vullen. Om te voorkomen dat er vuil op en tussen de kettingen komt, wordt het vuil automatisch van de lagers van de rollen verwijdert.

Perswikkelaar

Een bewegende arm brengt iedere baal van de perskamer naar de wikkeltafel. Tegelijkertijd is de hoek van de perskamer verkleint, zodat de machine stabiel blijft op hellingen. De wikkelfolie kan opgerekt worden van 55 tot 70 en 90 procent, afhankelijk natuurlijk van de kwaliteit van de folie.