Favoriet

Algemeen

Eurotier 2018: Cadman CMA Sleepslanghaspel

Het Canadese Cadman toont op Eurotier een (semi-) automatisch sleepslanghaspel. De CMA (Continuous Manure Applicator) zorgt ervoor dat slechts één man nodig is om de sleepslangcombinatie te bedienen.

Met 14 meter lang (exclusief dissel) is de Cadman 5500 CMA de grootste machine op Eurotier en één van de blikvangers. De machine heeft 823 meter harde slang op de rol zitten. Maar er zijn ook kleinere modellen met 500 en 600 meter slang. De slangdiameter is 5,5 duims. Aan boord is een 9,0 liter motor van DPS met 275 kW (375 pk). Keuze voor een Deutz motor is er ook. De mestpomp van Cornell heeft een capaciteit van ruim 200 kuub per uur. Op de machine zit een NIRS-sensor om op basis van de nutriënten de afgifte bij de bemester aan te kunnen passen. Het haspel weegt zo’n 35 ton.
(tekst gaat verder onder de foto)
De 5500 CMA van Cadman is één van de blikvangers op Eurotier. Met ruim 14 meter (exclusief dissel) is het bovendien de grootste machine op de beurs in Hannover (D).

Bemesten in hoge mais

Bijzonder is dat de machine automatisch op- en afrolt wanneer dat nodig is. De gps van de machine is verbonden met de gps op de trekker voor de bemester. Het haspel berekend zelf of hij moet op- of afrollen. Op de kopakker staat het haspel altijd in één rechte lijn met de trekker waardoor er tussen de mais door gereden kan worden. De machine is geschikt om in mais tot ongeveer 80 cm hoog te kunnen bemesten. Op de kopakker rijdt de machine met de trekker mee naar de volgende rij. Dit kan met behulp van een afstandsbediening.

Vier machines

Tot nu toe zijn er vier machines verkocht. In Rusland, Canada en de VS draaien ze al een tijdje, de vierde gaat in Duitsland aan het werk. Maar wat kost dat dan? Voor 420.000 euro kan je in je eentje sleepslangen. Wel moet je nog een bemester bijkopen en ervoor zorgen dat er voldoende mestaanvoer is.
Tijdens de werkgang naar achteren blijft de slang recht achter de trekker.

De werkgang terug naar het haspel zwenkt de arm opzij zodat de slang in de rij kan blijven liggen. Het haspel rolt de slang op.

Gerelateerde artikelen