Favoriet

Voederwinning

Hoe stel je een cirkelhark af?

De snelheid van de oogsttrein en de kwaliteit van het product in de silo is voor een groot deel afhankelijk van de afstelling van de cirkelhark. Een aantal tips van Veehouderij Techniek.

Om het maximale uit de hakselaar, opraapwagen en pers te halen is de zwadvorm en -breedte van groot belang. De juiste vorm van het zwad is zo breed mogelijk en rechthoekig. Het zwad mag in het midden nauwelijks hoger zijn dan aan de zijkanten. Op die manier wordt vooral de invoer van de pers en de opraapwagen over de gehele breedte gebruikt en gelijkmatig belast. Dit resulteert in een maximale capaciteit. Een hoog en smal zwad belast de invoer vooral in het midden, maar daar is maar beperkte ruimte per omwenteling van de rotor. Gevolg is een beperkte opnamecapaciteit en hoger brandstofverbruik doordat het volledige zwad door een klein deel van de pickup en rotor moet.

Vervolgbewerking

Bepaal de juiste zwadbreedte aan de hand van de vervolgbewerking: breed voor de hakselaar (circa 200 cm), iets smaller voor de opraapwagen en pers (circa 150 cm). Als de machine een smalle opraper heeft, moet het zwad nog smaller worden voor een schone gewasopname. Afhankelijk van het merk en type hark stel je de zwadbreedte hydraulisch of mechanisch in. Gaat het verstellen hydraulisch, doe dat dan altijd met geheven rotoren. Wanneer de rotor op de grond staat, bestaat het risico dat je cilinder krom drukt.

Meer tips voor de zwadvorm, de rotorhoek en veldinstellingen zijn te lezen in de maart-uitgave van vakblad Veehouderij Techniek. Betalende abonnees kunnen dit artikel downloaden in het vakbladarchief.

Meer lezen over het afstellen van machines? Bekijk nu gratis het volledige artikel “Maaien is meten – Maaier staat vaak te diep” in het vakbladarchief.

Gerelateerde artikelen