Favoriet

Voederwinning

Ierland: rijkuilen niet hoger dan zes meter

De Association of Farm and Forestry Contractors of Ireland (FCI), pleit bij de Health and Safety Authority (HSA) voor een maximale rijkuilhoogte van zes meter.

Omdat veel rijkuilen en sleufsilo’s niet met de veestapel zijn meegegroeid, kan volgens de FCI alleen in de hoogte nog ruimte worden gewonnen om toch alle voer op te kunnen slaan.

Michael Moroney is voorzitter van de FCI en zegt berichten te hebben gekregen van loonwerkers die door klanten worden gedwongen op rijkuilen van 10 meter en hoger te werken. Moroney: “Onze leden zijn bezorgd over de veiligheid van de machinisten die werken met shovels van 15 ton en meer op onstabiele oppervlakken op grote hoogten.”

Twee keer de wandhoogte

Als alternatief voor de maximale hoogte adviseert FCI de HSA voor sleufsilo’s een werkhoogte-richtlijn op te stellen die de maximale hoogte beperkt tot twee keer de hoogte van de silowanden.

In de tussentijd adviseert de FCI loonwerkers om uiterst voorzichtig te zijn bij het bouwen van een hoge rijkuil alsook om klanten te informeren over de redenen voor een niet te hoge rijkuil. Moroney zegt op langere termijn de Ierse landbouwminister te vragen de subsidie op mesttechniek te vervangen door een subsidie voor de uitbreiding van rijkuilen op melkveebedrijven.

Bron: agriland.ie