Favoriet

Mesttechniek

Lely halveert stikstofemissie met mestbewerkingsmachine

Lely introduceert later dit jaar een mestbewerkingmachine waarmee de stikstofemissie van melkveehouders met 50 procent gereduceerd kunnen worden.

Lely introduceert later dit jaar een mestbewerkingmachine waarmee de stikstofemissie van melkveehouders met 50 procent gereduceerd zou kunnen worden. Dat vertelt bestuursvoorzitter André van Troost in het Financieele Dagblad.

Aan de mestbewerkingsmachine heeft Lely vijf jaar gewerkt. Een reductie van de stikstofemissie met 50 procent is een voorlopige schatting. Op dit moment draaien er vier prototypes. Een overheidsinstantie test de resultaten. Van Troost meldt dat Lely verwacht in de tweede helft van 2020 tientallen bewerkingsmachines te verkopen.

Volgens Van Troost is stikstof niet de directe aanleiding geweest voor de ontwikkeling van de mestbewerkingsmachine. In het Financieele Dagblad vertelt hij dat Lely op zoek was naar een machine waarmee de melkveehouder van mest een waardevolle grondstof kan maken. In eerste instantie verkoopt Lely de nieuwe apparaten vooral in Nederland. Want, zo meldt Va Troost, stikstof is nu nergens anders een issue. Maar dat gaat later in Europa waarschijnlijk wel gebeuren.