Favoriet

Algemeen

LMB de Bruin bouwt DeLaval V310 in zeecontainer

DeLaval-dealer LMB de Bruin uit Bodegraven (Z-H) bouwt op wens van een emigrerende veehouder een DeLaval V310-melkrobot in een 40 ft container (12 meter).

Het bijzondere aan het project is dat de complete installatie op bijna iedere gewenste plek neergezet kan worden. De veehouder emigreert naar Frankrijk waar de robot in de huidige situatie ingepast moet worden. Om echter in de toekomst flexibel te kunnen zijn is het een vereiste dat de complete melkinstallatie makkelijk verplaatst kan worden. Voor dat doel werd naast de melkrobot ook een 11.000 liter melktank van DeLaval in de container gebouwd. De unit is in de showroom van het mechanisatiebedrijf opgebouwd en getest.

Robotruimte

Voor het project is de container aan één kant open geslepen waardoor daar een robotruimte gecreëerd kon worden. Wel moest de container worden verstevigd. De container is compleet geïsoleerd en in drie ruimtes opgedeeld: tanklokaal, robotruimte en machinekamer. Voor transport wordt de VMS V310 (in de meest luxe uitvoering) in de container geschoven. Op locatie wordt de robot weer naar buiten geschoven en kan er vlot gestart worden met melken na het aansluiten van water en elektriciteit.

Alles wat je normaal rond een melkrobot vind is in de container geïntegreerd. In het tanklokaal staat naast de (op de groei gekochte) 11.000-liter melktank ook de voorkoeler, en de warmte-terugwinningsinstallatie. De robotruimte biedt plaats aan de robot, melkseparatie en een plek om de handen te wassen. Naast de robotruimte bevind zich de machinekamer met vacuümpomp, compressor en stoppenkast.

Franse dealer

Omdat de afstand te groot is om service vanuit Bodegraven te kunnen verlenen zal de robot half juli opgestart gaan worden in samenwerking met een Franse dealer van DeLaval. Na de opstartperiode zal deze dealer ook de service en onderhoud op zich nemen.

Gerelateerde artikelen