Voederwinning
Ploeger werkt aan getrokken bandhark
Het Nederlandse Ploeger test deze zomer een getrokken bandhark. Net als de zelfrijdende CM4240 maakt de machine gebruik van het door het Oostenrijkse Reiter bedachte opraapprincipe.
Het Nederlandse Ploeger test deze zomer een getrokken bandhark. Net als de zelfrijdende Ploeger CM4240 maakt de machine gebruik van het door het Oostenrijkse Reiter bedachte opraapprincipe.
De getrokken CM2240 heeft dus dezelfde twee 5 meter brede pick-ups als de zelfrijdende bandhark. Daarnaast wordt de machine op dezelfde manier aangestuurd. De werkbreedte ligt tussen de 11 en 12 meter en hangt voornamelijk af van de manier waarop je het zwad neerlegt: in het midden of aan de zijkant van de hark. De machine heeft zijn eigen hydraulische systeem dat wordt aangedreven door de aftakas van de trekker.
Voor het transport over de weg vouwen de pick-ups horizontaal op. Net zoals dat gebeurt bij de zelfrijder. Omdat de achteras van de hark gestuurd wordt, moet de machine erg wendbaar zijn, zo meent de fabrikant. Tegelijkertijd kun je daardoor ook de randen en de hoeken van de percelen netjes afwerken.
De bandhark wordt bedient via een isobus terminal. Dat kan de eigen terminal van de trekker zijn, maar kan ook een aparte terminal zijn. Ploeger test de machine nog deze zomer waarna het bedrijf een beperkt aantal harken in het voorjaar van 2021 kan verkopen.