Favoriet

Stalinrichting

Veertien automatische hekken sturen 500 koeien

Stalinrichter Spinder uit Drachten won op EuroTier 2018 een zilveren medaille voor de Autolift. Het automatische hek is inmiddels in bedrijf. Onder meer bij maatschap Van der Wal in Boornbergum. Daar worden 500 koeien automatisch gestuurd met veertien hekken.

De maatschap heeft in 2018 een nieuwe stal gebouwd met 510 diepstrooiselboxen. De stal is 130 meter lang en 55 meter breed. Het handmatig openen en sluiten van de hekken zou flink wat tijd kosten. En dus koos Van der Wal voor de Autolift hekken van Spinder.

Breedtes en schuifdelen

De hekken worden aangedreven met 0,37 kW wormwielmotor. Het hek zelf bestaat uit een paar stevige stalen 3,5 duims staanders en 2,5 duims stalen liggers en contragewichten die in de staanders zijn verwerkt. De enige vereiste is een minimale hoogte van 4 meter op de plek waar het hek moet komen. De Autolift kan geleverd worden in drie verschillende breedtemarges: 270 – 330 cm, 330 – 440 cm, 440 -550 cm. De hekken zijn voorzien van schuifdelen waarmee het precies op de juiste breedte geïnstalleerd kan worden.

Alles over onder meer de werking, de prijs en de mobiele app waarmee de hekken bediend worden is te lezen in het juli-nummer van vakblad Veehouderij Techniek.

Gerelateerde artikelen