Favoriet

Gewasverzorging

Samenwerking Isaria en Einbock voor nauwkeurige doorzaai grasland

Fritzmeier en Einböck gaan samenwerken. De plantsensor van Fritzmeier, Isaria, en de doorzaaimachine van Einböck moeten door de samenwerking zorgen voor een nauwkeurige doorzaai van grasland.

Isaria is een gewasreflectiemeter (sensor) die op basis van lichtreflectie de stikstofbehoefte van het gewas vaststelt. Uit de scans van de sensor kan de biomassa en stikstofbehoefte in taakkaarten worden weergegeven. Het systeem moet zorgen voor een verhoogde efficiëntie en precisie voor het doorzaaien van grasland. Daarvoor wordt de plantensensor aangesloten via Bluetooth of Isobus met de terminal op de pneumatische zaaimachine Einböck P-BOX-STI en de besturing ervan.

Uitklapbaar frame

Op die manier is het mogelijk om nauwkeurig de juiste benodigde hoeveelheid zaaigoed te bepalen en naar de terminal te sturen. Daarvoor is de software van de Einböck-bediening aangepast. De twee sensoren van Isaria zijn gemonteerd op een uitklapbaar frame dat in de fronthef van de trekker wordt gehangen. Het frame heeft twee sensoren, twee elektrische opklapcilinders en een gps-antenne.

De praktische bediening is volgens de makers eenvoudig: na de afdraaiproef wordt de zaaihoeveelheid met minimale en maximale limieten ingevoerd in de Isaria-terminal. De combinatie van de sensor en de Einböck Pneumaticstar maakt een efficiënte doorzaai van graslanden mogelijk. Het systeem is volgens importeur Reesink Agri met name interessant voor loonbedrijven en grote melkveebedrijven die hun eigen grasland verzorgen.