Favoriet

Automatisch melken

Fullwood kan automatisch melken in groepen

Fullwood introduceert M2erlin Meridian, een systeem dat in een startformaat bestaat uit zes melkrobots in een halfronde opstelling waarin groepen gemolken kunnen worden. Het systeem combineert robots en een conventionele melkstal, omdat het melken met de robots nog altijd op vaste tijden kan plaatsvinden.

Het nieuwe melkconcept is ontstaan omdat volgen fabrikant Fullwood Packo steeds meer melkveebedrijven op zoek zijn naar oplossingen voor het batch-melken van grote veestapels. Met M2erlin Meridian denkt Fullwood die oplossing te hebben gevonden. Door de robots in een halfronde opstelling te zetten, kunnen koeien vanuit de wachtruimte in een rechte lijn naar de robot lopen. Omdat een koe dan niet meer links- of rechtsaf hoeft te slaan tijdens de in- en uitloop, zorgt dat volgens Fullwood voor meer comfort. Bovendien neemt de opstelling minder ruimte in beslag. De naam van het systeem, Meridian, is gebaseerd op de halve cirkel waarin de robots staan.

Zes melkrobots of meer

De basisopstelling bestaat uit zes melkrobots. Daarmee worden koeien in groepen gemolken. Voor een hogere melksnelheid kunnen er meer robots worden toegevoegd.  De veehouder kan de groepen één voor één binnenbrengen door de koeien in een centrale wachtruimte te houden en ze vervolgens via een bewegend opdrijfhek door het melkproces te leiden. Door de groepen op vaste tijden te melken, blijft er tijd over voor andere werkzaamheden. De prestaties van de koeien en de robots kunnen real-time worden afgelezen in de M2erlinInfo applicatie op de smartphone.

Gerelateerde artikelen