Opslaan

Automatisch melken

Wat is er te koop op de melkrobotmarkt?

Vier merken kwamen in 2018 met nieuwe melkrobots. Voor Veehouderij Techniek reden genoeg om de robots van Boumatic, DeLaval, Fullwood, GEA, Lely en SAC naast elkaar in een overzicht te zetten.

DeLaval, Fullwood, Gea en Lely kiezen ervoor om elke box te bedienen met een eigen robotarm. Bij de robots van Boumatic en SAC kan dat ook, maar daarnaast hebben zij de optie om twee boxen te bedienen met één robotarm. Bij Boumatic moet je de keuze direct maken bij aanschaf, bij SAC kun je later een box bijplaatsen. De maximale capaciteit van een robot is niet zwart op wit in cijfers uit te drukken: de ene fabrikant praat het liefst over een x-aantal koeien per robot, terwijl de andere liever het aantal melkingen of kg melk per robot op een dag benoemd.

Melkrobot betreden

De manier waarop de koe de robot betreedt en na het melken de robot weer verlaat verschillen behoorlijk tussen de merken. Alleen DeLaval en SAC hanteren dezelfde filosofie: erin via de zijkant en eruit via de zijkant. Gea kiest ook voor een zij-ingang, maar de koeien verlaten de box door een ruime openslaande deur aan de voorzijde. Lely kiest voor rechtdoor erin en rechtdoor eruit. De koe kan in een rechte lijn naar de robot, maar de opstelling inclusief hekwerk neemt daardoor wel iets meer ruimte in. In de eerste uitgave van Veehouderij Techniek in 2019 staat een overzicht van de robots van Boumatic, DeLaval, Fullwood, GEA, Lely en SAC. Betalende abonnees van vakblad Veehouderij Techniek kunnen het volledige artikel bekijken via het online vakbladarchief. In dat overzicht vind je onder meer het type robotarm, aantal melkbekers, aantal koeien per robot, ingang/uitgang, bediening, reiniging, metingen per kwartier en de prijs. Geen abonnement? Kijk dan eens rond in het online vakbladarchief. Je kunt hier ook een aantal artikelen gratis bekijken.
Het artikel uit vakblad Veehouderij Techniek