Favoriet

Voederwinning

Pottinger Sensosafe beschermt dieren tijdens het maaien

Pöttinger kan Sensosafe nu leveren op hun maaiers. Het detecteert dieren met behulp van sensoren waarna de maaier al dan niet automatisch geheven wordt.

De fabrikant toonde de vinding al in 2017 tijdens Agritechnica en ontving er ook een medaille voor. Sensosafe bestaat uit een sensorbalk die op de front en achtermaaier maar ook voorop de trekker is te monteren. De sensoren in de balk scannen het gebied voor de maaier continu.

Volautomatisch

Led-lampen zorgen ervoor dat licht door het gewas wordt gereflecteerd. De kleur van de vacht of de veren van een wild dier wordt logischerwijs op een andere manier teruggekaatst dan dat van het gas. Sensoren merken dat op en sturen een signaal naar de elektronica van de maaier. Vervolgens is op de bedieningskast in de trekker een waarschuwing te zien en klinkt er een alarm. Volgens Pöttinger moet er dan nog steeds voldoende tijd zijn om de trekker te stoppen of om de maaier op te tillen. Is het systeem op de frontmaaier gemonteerd, dan gebeurt dat zelfs volautomatisch. Het hydraulische systeem van de maaier tilt het maaidek dan razendsnel op. De Pöttinger -ingenieurs geven

aan dat de sensoren een reactietijd hebben van 0,04 seconden en dat de maaier in 0,3 tot 0,5 seconden wordt geheven. Dat maakt een maaisnelheid van 10 km/h mogelijk. Tijdens het transport klapt de balk weg, zodat hij niet beschadigd kan worden.

Andere merken

Sensosafe 300 is er voor maaiers met een werkbreedte va 3 meter. Een grotere versie, Sensosafe 1000 is voor maaicombinaties van 8 tot 10 meter breed. De sensorbalk is overigens niet alleen toe te passen op maaiers van Pöttinger, maar ook machines van andere merken.

Gerelateerde artikelen