Favoriet

Voederwinning

Autonome balenverzamelaar van Vermeer

Machinefabrikant Vermeer is bezig met de ontwikkeling van de Bale Hawk. De autonome balenverzamelaar kan drie balen in een keer meenemen op een van te voren aangegeven plek neerleggen. De Bale Hawk moet zorgen voor een flinke arbeid- en tijdbesparing.

De ontwikkeling van de Bale Hawk is nog volop gaande. Het is volgens de fabrikant nogal een uitdaging om ervoor te zorgen dat de machine de balen kan zien en ze zonder beschadigingen op te rapen. Om schade aan de baal te voorkomen is de Bale Hawk voorzien van rubberen riemen die de balen voorzichtig oppakken.

Lidar ziet de baal

Om de balen te kunnen ‘zien’ wordt gebruik gemaakt van Lidar (Light Detection and Ranging). Dat systeem herkent niet zo zeer de baal, maar gaat af op de vorm van de baal. Om te voorkomen dat de Bale Hawk zichzelf vast rijdt tussen de balen, werkt de robot van de buitenkant van een perceel naar binnen.

Bodem ontzien

De balenverzamelaar weegt 3.000 kg en wordt aangedreven door een motor van Deutz. Omdat een trekker met balenwagen het veld niet meer in hoeft, wordt de bodem ontzien. Vermeer geeft aan de Bale Hawk door te ontwikkelen en daarbij te kijken en te luisteren wat dealers en boeren nodig achten. Een datum waarop de robot praktijkrijp is, wordt niet genoemd. (Bron: Farmprogress.com)

Gerelateerde artikelen