Favoriet

Beurs

ATH 2022: Veenhuis komt met lichtgewicht zodebemester

De Nederlandse machinebouwer Veenhuis komt met de Fullject X-line. Deze zodebemester is vooral lichter dan de reeds bestaande Veenhuis bemesters.

De Nederlandse machinebouwer Veenhuis komt met de Fullject X-line. Deze zodebemester is vooral lichter dan de reeds bestaande Veenhuis bemesters.

De machine is eigenlijk een kruising tussen de Exacta van Schuitemaker en de bestaande modellen van Veenhuis. Na het opnieuw doorberekenen van de bemester bleek dat de 9 meter brede versie die Veenhuis tijdens Agrotechniek Holland toont, 800 kg lichter kon zijn dan de machines die de fabrikant tot nu toe bouwde. De bemester weegt nu 2.600 kg. Op de weg heeft hij bij een bodemvrijheid van 35 cm nog geen 4 meter transporthoogte. Voor volgend voorjaar staat ook een zes meter brede bemester en een 10,50 meter brede machine op het programma. In 2024 komt daar een 12 en 15 meter versie bij. Ook die blijven tijdens transport onder 4 meter hoogte, door de buitenste elementen naar binnen te klappen.

Volgens Veenhuis is de Fullject X-line gemakkelijker in het onderhoud. Er zijn 40 procent minder slijtdelen dan voorheen en 33 procent minder smeerpunten. Verder is er voor een eenvoudigere bevestiging van de elementen gekozen die niet alleen onderhoudsvrij is, maar ook in het geheel is te vervangen. De machine is zowel geschikt voor zowel gras- als bouwland.

De machines zijn voorzien van een enkele schijf, maar vanaf volgend jaar is ook een dubbele schijf leverbaar. Daarnaast is de Fullject X-line is voorzien van een Veenhuis SplitFlow snijverdeler en 50mm slangen. Standaard is de bemester voorzien van pneumatische mestafsluiters. Dat maakt de machine geschikt voor precisiebemesting. De 9 meter versie kost 68.000 euro.

Gerelateerde artikelen