Opslaan

Stalinrichting

Spoelen met water in stal zorgt voor reductie ammoniakemissie

Op Dairy Campus in Leeuwarden is op verschillende manieren een grote hoeveelheid water op de stalvloer gebracht. De ammoniakemissie is daardoor tot 40 procent gereduceerd. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen University & Research.

Op Dairy Campus in Leeuwarden is op verschillende manieren een grote hoeveelheid water op de stalvloer gebracht. De ammoniakemissie is daardoor tot 40 procent gereduceerd. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen University & Research.

Een van de voorwaarden is dat het water regelmatig toegediend moet worden op de vloer en niet in een keer in de kelder. Een nadeel is de toename van de hoeveelheid mest. Dat betekent dat er, zodra het groeiseizoen voorbij is, wel extra mestopslagcapaciteit nodig is.

Het onderzoek op Dairy Campus is onder praktijkomstandigheden uitgevoerd in vier afdelingen die plaats bieden aan elk 16 melkkoeien en waarvan de emissies onafhankelijk van elkaar kunnen worden gemeten. De koeien werden gehuisvest in ligboxen in combinatie met een betonnen roostervloer. Het water is in deze afdelingen op twee verschillende manieren toegediend.

Referentie

In twee van de vier afdelingen is een sproeisysteem gebruikt dat onder het voerhek is gemonteerd. Deze heeft per afdeling 7 sproeiopeningen die de hele mestgang besproeien. Gemiddeld is daarmee 13 liter water per vierkante meter vloeroppervlak per dag (oftewel circa 70 liter per dier per dag) toegediend. In één van deze afdelingen is het sproeien gecombineerd met een roosterschuif die elke 2 uur de vloer schoon schoof. In een derde afdeling is in één keer een hoeveelheid water in de vrijwel lege kelder gebracht, vergelijkbaar met gemiddeld 8 liter per vierkante meter vloeroppervlak (ongeveer 50 liter per dier per dag). De emissies in deze drie afdelingen zijn vergeleken met een vierde afdeling waar niets is gebeurd (de referentieafdeling).

Toenemende reductie

De reductie van de afdelingen waarin gespoeld werd, was gemiddeld 39 procent. Daarbij maakt het bijna geen verschil of er ook nog geschoven werd. Uit het verloop van de emissies tijdens deze behandelingen bleek dat de emissiereductie gedurende de ronden iets toenam. Het gebruik van water door het vooraf in de kelder toe te dienen is veel minder effectief. De gemiddelde reductie is 7 procent met een behoorlijk verschil tussen de twee ronden. De emissiereductie nam tijdens de ronden juist iets af. (Bron: WUR)