Favoriet

Voederwinning

Nieuwe Schuitemaker Rapide met brede pick-up

Machinefabrikant Schuitemaker presenteerde vorige week bij de fabriek in Rijssen (Ov.) de nieuwe Rapide dubbeldoelwagen. De wagen heeft een pick-up met een breedte van 2,40 meter en kan geleverd worden op de 22,5, 26,5 en 30,5 inch banden.

Machinefabrikant Schuitemaker presenteerde vorige week bij de fabriek in Rijssen (Ov.) de nieuwe Rapide dubbeldoelwagen. De wagen heeft een pick-up met een breedte van 2,40 meter en kan geleverd worden op de 22,5, 26,5 en 30,5 inch banden.

De bekende wagen van Schuitemaker zag het levenslicht in 1986. 37 jaar na dato is de nieuwste versie van de dubbeldoelwagen gereed. De Rapide wordt officieel gepresenteerd op Agritechnica. Dan wordt ook de type-aanduiding onthuld. De stickers zaten er bij de presentatie vorige week nog niet op, maar duidelijk is wel dat de nieuwe wagen naast de bestaande 1000-serie in het programma komt.

Opvallend is de zeer brede pick-up van 2,40 meter. Door de zogeheten 3D contour ophanging beweegt de pick-up zowel in de breedte- als in de lengterichting mee met de bodem. De bodemvolging wordt met behulp van sensoren gewaarborgd. De pick-up wordt planetair aangedreven en heeft een tandriem van carbon. Een tandwielkast is daardoor niet meer nodig.

De messenbalk is vijfdelig en wordt hydraulisch gezekerd. Door de centrale ontgrendeling aan de buitenzijde van de wagen is het vervangen van de messen snel en eenvoudig te doen. Door de vijf delen is het ook mogelijk om de buitenste messenset naar binnen te plaatsen bij eventuele schade. De middelste messenset krijgt immers het meeste gewas voor de kiezen.

Bij de 0-serie die we zagen in Rijssen waren er vier wielen gemonteerd. Bij de uiteindelijke versie komen er nog twee wielen bij. Die worden aan de achterzijde van de pick-up geplaatst. De rotor, Power Rotor Pro genoemd, draait met de klok mee waardoor het laden strak tegen de voorwand begint. Zou de rotor tegen de klok in draaien, dan wordt de inhoud van de wagen niet optimaal benut, zo luidt de uitleg van Schuitemaker. De Rapide heeft naast de nieuwe pick-up ook nieuwe voorwand die zowel onder als boven scharniert. De hydraulische wand is vanuit de cabine te bedienen en geeft de chauffeur controle over de vulling van de wagen. Met behulp van AutoLoad wordt de wagen geladen. Een drukmeter geeft de bodemketting een sein wanneer die moet gaan lopen.

Het onderstel van de Rapide is standaard gedwongen gestuurd. Optioneel wordt het tandemstel elektrisch gestuurd. Schuitemaker heeft de nieuwe wagens voorbereid op de toekomt. Dat wil zeggen dat het mogelijk is om de pick-up en de walsen elektrisch aan te drijven.

De Rapide wordt gebouwd met een lengte van 6, 7, 8 en 9 meter. Schuitemaker kan 22,5, 26,5 en 30,5 inch banden monteren. De fabrikant bouwt in eerste instantie 15 wagens met een inhoud van 41 of 44 kuub (DIN). Schuitemaker introduceert met de nieuwe Rapide ook het modulaire concept. Dat betekent dat alle wagens, ook de Schuitemaker SIWA, gebouwd worden op een keuze uit vier platforms. Dat maakt de productie efficiënter. De eerste 15 wagens zullen verdeeld worden onder dealers in Nederland.  

Gerelateerde artikelen