Favoriet

Mesttechniek

JOZ introduceert Nano-mestrobot

Mestspecialist JOZ komt met een compactere mestrobot: Nano. De robot is leverbaar in vier werkbreedtes van 1,20 tot 1,85 m. JOZ introduceert de robot tijdens RMV Gorinchem.

Mestspecialist JOZ komt met een compactere mestrobot: Nano. De robot is leverbaar in vier werkbreedtes van 1,20 tot 1,85 m. JOZ introduceert de robot tijdens RMV Gorinchem.

De rijsnelheid van de robot is 6,5 meter per minuut en zou een stal tot 250 koeien prima aankunnen, aldus de fabrikant. De robot heeft 110 liter water aan boord en kan zowel voor- als achter sproeien. Doordat de watertank in ‘het frame de gegoten ‘body’ is geĆÆntegreerd (patent van JOZ) kon de robot bescheiden in afmetingen blijven. De robot heeft bijvoorbeeld meer water aan boord dan grote broer JOZ-Tech Evo maar is een stuk compacter en kan daardoor smallere mestgangen aan. Het laadstation is ook compacter en kun je praktisch overal in de stal plaatsen. Een ligbox opofferen is niet meer nodig.

Route

De routes in de stal stel je in via het zogenoemde Sam & Sketch-programma van JOZ. Navigeren door de stal doet de robot met behulp van transponders in de vloer, sensoren in de zijkleppen en achterwielen met encoders. Om te bepalen of de robot daadwerkelijk vooruit komt heeft de robot een gyroscoop. Hoewel bedoeld voor roostervloeren, kan de robot tot 20 meter dichte stalvloer schoonhouden. De machinehoogte is 68 centimeter en heeft aan een doorgang van 70 centimeter voldoende. Bij drempeltjes kan het schuifje worden opgetild.

Aanvulling

De Nano is een aanvulling op het bestaande JOZ-programma en dus blijft ook de JOZ-Tech nog gewoon leverbaar. Voorlopig komt de robot er (nog) niet als DeLaval, dat in het verleden mesttechniek van JOZ betrok. De robot is te koop vanaf zo’n 24.000 euro.

Gerelateerde artikelen