Favoriet

Voederwinning

Nieuwe getrokken schudders van Claas

Claas komt met nieuwe getrokken schudders met een transportonderstel. De schudders hebben een werkbreedte van 13 en 15,10 meter. Voor transport rusten de schudders op een zogenaamde carrier.

Claas komt met nieuwe getrokken schudders met een transportonderstel. De schudders hebben een werkbreedte van 13 en 15,10 meter. Voor transport rusten de schudders op een zogenaamde carrier.

Claas had nog geen schudders met een carrieronderstel in het programma. De Claas Volto 1300 en 1500 zijn leverbaar in T en TS-uitvoering. Die laatste is in feite een standaard schudder met als extra optie een naloopbesturing op het transportonderstel waarbij de transportwielen tijdens het werk vrij kunnen bewegen. Dit zou voor minder wringen in de bochten moeten zorgen. De Permalink-vingerkoppelingen zijn vernieuwd en flink zwaarder uitgevoerd. Om de belasting van de aandrijflijn te reduceren werd het toerental met 50 procent verhoogd. De rotoren hebben een nieuwe onderhoudsvrije aandrijving in oliebad van Comer. De Max Spread-rotoren (armen staan onder een hoek van 29,3 graden) zijn gelijk aan de andere modellen Claas-schudders. De 1300-modellen hebben twaalf rotoren met een diameter van 1,50 m, topmodel 1500 beschikt over veertien rotoren met elk zes tandarmen. De strooihoek van de rotoren is te verstellen van 12 tot 16 graden. De werkdiepte is centraal door middel van een spindel instelbaar.

Op het transportonderstel zitten standaard 15.0/70-18 banden. Optioneel zijn bredere 500/55-20 banden leverbaar. Bedienen van de machine kan met behulp van één enkelwerkend en een dubbelwerkend ventiel. Kiest men voor het optionele kantschuddoek (1.082 euro), dan is er één enkelwerkend ventiel extra nodig.

Naloopbesturing

De naloopbesturing is als optie leverbaar en kost 3.654 euro. Een cilinder zorgt ervoor dat de wielen in werkstand vrij kunnen bewegen. In scherpere bochten zou dat minder moeten wringen dan bij machines die deze mogelijkheid niet hebben. Bij heffen van de machine op de kopakker of tijdens transport worden de wielen hydraulisch vergrendeld en is de as weer star. De Claas Volto 1300T is te koop vanaf 47.770 euro. De Volto 1500T kost 57.511 euro.

Claas levert de TS-modellen met een gestuurde as die tijdens het werk vrij kunnen sturen. Met geheven machine en tijdens transport staan de wielen vast.