Blog

Gemakkelijk

Als het werk in korte tijd moet gebeuren, moet je gemakkelijk kunnen werken. Je moet een machine snel kunnen grijpen, spullen moeten op een plaats liggen die iedereen kent en rommel moet worden voorkomen. Vooral het aankoppelen van machines is mij een doorn in het oog: het duurt te lang, het is gevaarlijk en je wordt er nog vuil van ook.

U kent het wellicht: eerst de trekker nauwkeurig voor het werktuig rijden, want sta je scheef, dan krijg je het werktuig niet zo maar in de hefarmen gehangen. Daarna moet je de trekker uit om de hefarmen aan te koppelen. Met een beetje geluk is de vergrendeling gangbaar. En dan de hef op de juiste hoogte brengen, als je de hef tenminste hebt ontgrendeld. Niet? Dan mag je weer terug de trekker in om de hef vrij te geven.

Enfin, u begrijpt het al: het aankoppelen kost te veel tijd om efficiënt en gemakkelijk te zijn. En dan heb ik het nog niet eens gehad over het grootste ongemak, de aftakas. Nee, ik heb geen aandelen in ontwikkelingen als Gangl GDS, Farm Hitch of Siwi Combi-Hitch. Maar ik ben wel blij met die ontwikkelingen. Dat geldt niet voor iedereen. De Nederlandse vertegenwoordiger van Gangl verkocht de afgelopen vijf jaar twee systemen. Van Farm Hitch is er welgeteld één verkocht. De prijs voor gemak en veiligheid is velen blijkbaar te hoog.

Daarin zou verandering kunnen komen. Hoewel een universeel systeem natuurlijk het meest aanspreekt – en het een voorwaarde is dat werktuigen uitwisselbaar blijven – kan ik me voorstellen dat er voor landbouwmachinefabrikanten mogelijkheden liggen. Want waarom zou een fullliner, die zowel trekkers als machines bouwt, niet een snelkoppelsysteem bouwen en verkopen dat in de eerste plaats op de eigen machines past? Het mes zou aan verschillende kanten snijden. Het is goed voor het imago van de fabrikant, de veiligheid van de klanten en natuurlijk, het werkgemak.

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Gertjan Zevenbergen
Over Gertjan Zevenbergen
Gertjan Zevenbergen (1969) is geboren in Zuidland (ZH) op een gemengd bedrijf met melkvee en akkerbouw. Na de Agrarische Hogeschool ging hij aan de slag als redacteur melkvee bij het vakblad OOGST, waar hij ook de mechanisatie voor zijn rekening nam. Vanaf 2002 is hij hoofdredacteur van LandbouwMechanisatie, Veehouderij Techniek en Tuin en Park Techniek.

Helpt u ons in twee minuten deze website te verbeteren?

Als uitgever van Mechaman en LandbouwMechanisatie zijn wij continu op zoek naar hoe we u als lezer nog beter van relevante en nuttige informatie kunnen voorzien. Daarom willen we u graag wat vragen stellen.

Ik doe mee!

Reacties zijn gesloten.