Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X

Ploeger Agro, fabrikant van gespecialiseerde oogstmachines in het Nederlandse Roosendaal, fuseert met de oogstmachinefabrikant Oxbo uit de Verenigde Staten tot de Ploeger Oxbo Group.

Zo ontstaat de grootste producent van oogstmachines voor onder andere doperwten, bonen, spinazie, zaad- en zoete maïs, citrusvruchten, olijven en aardappelen. Het nieuwe bedrijf heeft 540 werknemers en jaarlijks een omzet van 180 miljoen dollar. Het hoofdkantoor van Ploeger Oxbo komt in Roosendaal.

De aandeelhouders van het nieuwe bedrijf zijn het Nederlandse en Amerikaanse management, Van Lanschot Participaties, VDL Participatie en Synergia Capital Partners. De laatste twee investeerders namen vorig jaar, in 2010 dus, al een meerderheidsbelang in Ploeger Agro. Een ruime meerderheid van de aandelen komt in Nederlandse handen. Ad Ploeger, Cees van Beek, Gary Stich en Andrew Talbott zullen plaatsnemen in de nieuw te vormen directie. De productportfolio’s van Ploeger en Oxbo zijn complementair aan elkaar, waardoor beide ondernemingen al twintig jaar samenwerkten en intensief gebruik maakten van elkaars dealernetwerk. De Ploeger Oxbo Group wil voornamelijk machines naar nieuwe en opkomende markten zoals China en Brazilië exporteren. Maar ook in Europa en de Verenigde Staten verwacht Ploeger Oxbo meer oogstmachines voor aardappelen, broccoli, druiven en olijven te kunnen verkopen. En de fusie heeft meer voordelen: klanten van de Ploeger Oxbo Group kunnen in de toekomst sneller hun machines krijgen, zo is de verwachting. De fabrieken in Nederland en de Verenigde Staten worden namelijk uitgebreid. Daarnaast verwacht het nieuwe bedrijf sneller nieuwe machines te introduceren en andere fabrikanten over te nemen. Ploeger Oxbo heeft nu vijf fabrieken, in Nederland, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten.