Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Trekkers

“Trekkerkenteken kan 1.500 euro kosten”

Kentekens op agrarische voertuigen worden binnenkort verplicht. Alle trekkers krijgen een kenteken, maar wel op kosten van de boer. Het kenteken kan tussen de 500 en 1.500 euro kan gaan kosten.

Dat stoot met name het CDA tegen het zere been.

“De verkeersveiligheid wordt niet bepaald door een kenteken op een trekker. Het is wel een forse lastenverzwaring voor de agrarische sector. Uit recente informatie is mij gebleken dat die kentekens op alle trekkers iedere boer met drie machines 1500 euro gaat kosten. De sector begint net op te krabbelen uit de crisis, en dan ligt de volgende mokerslag al klaar”, dat zegt Kamerlid Sander de Rouwe.

Gering risico voor verkeersveiligheid

Het CDA wijst erop dat het merendeel van de landbouwvoertuigen van boeren slechts sporadisch op de openbare weg komt. Zij vormen daarmee volgens de partij een gering risico voor de verkeersveiligheid. Kentekening van deze voertuigen brengt echter wel kosten met zich mee en is opnieuw, na de afschaffing van rode diesel, verhoging van BTW en assurantiebelasting, een lastenverzwaring voor de agrarische sector.

Ook begrijpt het CDA dat de agrariërs de garantie willen dat landbouwvoertuigen straks niet automatisch te maken krijgen met aanvullende belastingen of heffingen. De Rouwe: “Ik zal mij met hand en tand verzetten tegen deze volstrekt nutteloze lastenverzwaring.”

VVD ook tegen

“Wat ons betreft komt het kenteken voorlopig niet aan de orde, omdat het de verkeersveiligheid niet vergroot en op basis van berekeningen uit eerdere voorstellen het tot een hoge kostenpost leidt die nergens voor nodig is”, zegt VVD Tweede Kamerlid Barbara Visser. “Wij zullen dan ook pleiten voor volledige opschorting hiervan. We hebben tegen gestemd en blijven tegen.”