Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Blog

Aardappelarmoe

De aardappelmarkt. U zult hem waarschijnlijk net als ik met argusogen volgen. De prijzen voor de nieuwe oogst zijn, zonder te overdrijven, dramatisch. En dat terwijl dit gewas voor veel akkerbouwers de kurk is waarop het bedrijf drijft. Is de financiële opbrengst laag, dan heeft dat meteen effect op de investeringen die u op uw bedrijf doet.

De aardappelmarkt. U zult hem waarschijnlijk net als ik met argusogen volgen. De prijzen voor de nieuwe oogst zijn, zonder te overdrijven, dramatisch. En dat terwijl dit gewas voor veel akkerbouwers de kurk is waarop het bedrijf drijft. Is de financiële opbrengst laag, dan heeft dat meteen effect op de investeringen die u op uw bedrijf doet.

Fabrikanten van landbouwmachines zien het effect van lage productprijzen in elk geval meteen terug in hun verkopen. Dat de tarwe dit jaar ook niet duur lijkt te worden, helpt daar niet aan mee. In zo’n jaar is een bezoekje aan AgroTechniek Holland weliswaar een leuk uitstapje, maar het krijgt toch iets van een bezoekje aan een snoepwinkel zonder dat je zakgeld hebt meegekregen. Het maakt een bezoek aan de beurs minder leuk.

Sowieso zijn er dit jaar in Biddinghuizen weinig machines te vinden die je bij de aardappelteelt helpen. Een aardappelpootmachine, een stortbak, een rooier of een sorteermachine? Ze waren vorige week wel present op de Aardappeldemodag in Westmaas. En ze zijn volgende week ook te aanschouwen tijdens Potato Europe in het Duitse Bocke­rode. In Biddinghuizen schitteren ze echter door afwezigheid. De beurs­agenda is te vol om ook naar de polder af te reizen, zeggen de fabrikanten. De specialistische aardappelbeurzen winnen het dan van een beurs waar ook melkveehouders, loonwerkers en hun medewerkers een kijkje komen nemen. Jammer.

AgroTechniek Holland ontwikkelde zich de afgelopen jaren, ondanks het wat lastige tijdstip, toch als de landbouwmachinebeurs van Nederland. Een totaalbeurs wordt het door het ontbreken van de machines voor de aardappelteelt dus ook dit keer net niet. Aardappelen zijn er overigens wel. Ze zijn verwerkt in het patatje dat je er kunt eten. Als iedereen er eentje extra bestelt, dan stijgen die aardappelprijzen misschien ook nog een beetje.