Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Gewasverzorging

Hoe blijft een spuitboom stabiel?

Een stabiele spuitboom draagt bij aan de juiste hoeveelheid middel op de juiste plek te krijgen. Door onnauwkeurigheid kunnen de productiekosten van een gewas behoorlijk stijgen. Bovendien daalt de effectiviteit van de bespuiting. Wat moet er gebeuren om een spuitboom stabiel te krijgen?

Een stabiele spuitboom draagt bij aan de juiste hoeveelheid middel op de juiste plek te krijgen.  Door onnauwkeurigheid kunnen de productiekosten van een gewas behoorlijk stijgen. Bovendien daalt de effectiviteit van de bespuiting. Wat moet er gebeuren om een spuitboom stabiel te krijgen?

Een spuitboom kan bij verandering van rijsnelheid gaan zwiepen. Daardoor wordt een onregelmatig spuitbeeld veroorzaakt. Ook het niet goed onderhouden van de slijtagepunten kan  de oorzaak van het zwiepen zijn.

Spuitboomfabrikanten doen studie naar de mogelijkheden om de boom met behulp van sensoren en elektro-motoren zo stabiel mogelijk te houden, anderen zijn van mening dat het veel eenvoudiger is om de bewegingen van de boom met dempers te verminderen.

[meerinvakbladpromo tekst=”Oplossingen  tegen het zwiepen, de actieve ophanging, een toekomstige spuitboom en een spuitboom met vliegtuigtechniek lezen en zien abonnees in vakblad LandbouwMechanisatie. Nog geen abonnee? “]