Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Trekkers

New Holland verbetert koelsysteem

Het koelpakket voorin de neus van de trekker neemt veel ruimte in beslag. Ze werken inefficiënt en de radiateurs regelmatig schoon geblazen worden. Zeker als er veel achter elkaar zijn geplaatst is dat lastig. Daarom bedacht New Holland een koelsysteem met platenkoelers.

Heeft een gangbaar koelpakket soms meer dan vijf koelers voor een ventilator, het HEHRS koelsysteem van New Holland heeft er maar twee. Eentje koelt de motor en heeft een temperatuur van ongeveer 90 graden, de ander koelt met een lage temperatuur van ongeveer 50 graden. De ventilator hoeft slechts door twee koelers te blazen, waardoor hij  niet meer zo hard te werken als bij een gangbaar koelpakket het geval is.

Platenkoelers

Platenkoelers die overal op de trekker gemonteerd kunnen worden, vervangen de gangbare lucht/lucht of lucht/vloeistof radiateurs en zijn verbonden met dat lage temperatuurcircuit. Dit circuit koelt bijvoorbeeld de airco en de transmissieolie. Een elektrische pomp voorziet de beide circuits van koelvloeistof. Temperatuursensoren geven aan hoeveel koeling er precies nodig is. En mocht het echt nodig zijn, dan kan de ventilator sneller gaan draaien.

T7-serie

Uiteindelijk moet het systeem zo’n vier procent brandstof besparen. Als hij tenminste wordt gecombineerd met een variabele ventilator. New Holland zal het nieuwe koelsysteem tijdens Sima, volgend jaar februari, tonen op een trekker uit de T7-serie. Wanneer het idee praktijkrijp is, is nog onduidelijk. De vinding is in ieder geval nu al goed voor een innovatieprijs. Van de Sima-organisatie ontving New Holland een eervolle vermelding.