Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Oogsttechniek

Nieuwe vierrijer van Grimme: de Ventor

De Duitse machinefabrikant Grimme presenteert dit najaar op Agritechnica een nieuwe vierrijige aardappelrooier: de Ventor 4150. De landbouwpers zag de machine in Duitsland aan het werk.

De Ventor 4150 is losjes gebaseerd op de Rexor 620-bietenrooier van Grimme. De Ventor heeft net als de Rexor 620 twee fuseegestuurde assen en knikbesturing, zodat je in hondengang over het perceel kan. Ook heeft de Ventor 4150 dezelfde motor als zijn bietenrooibroertje: een zescilinder Mercedes-motor met een vermogen van 390 kW (530 pk). De motor heeft een plek gekregen tussen de wielen.

Verkeerswetgeving

De 15 tons bunker rust op de achteras. Leeg weegt de machine 29 ton. Daarvan rust 19 ton op de vooras en 10 ton op de achteras. Omdat de Duitse verkeerswetgeving dergelijke aslasten niet toestaat (12 ton is het maximum), is achter de vooras een hulpwiel gemonteerd dat bij transport op de grond moet worden gezet. Bovendien worden er voor transport nog hulpwielen aan de bek gemonteerd. Op de vooras zijn soepele 900/70R32- en achter 900/60R38-banden gemonteerd.

Door de fuseebesturing van de assen en de knik in het frame – net achter de cabine – kun je met de machine in hondengang over het perceel. Dat is niet alleen prettig omdat de achterwielen dan een ander spoor volgen dan de voorwielen en daardoor het perceel gelijkmatig aandrukken. Maar ook omdat je zodoende de aardappelen nog langs een windsingel kunt rooien. Eenmaal in het veld schuiven namelijk twee egelbanden aan de zijkant uit de machine – zonder de hondengang zouden de egelbanden overhangende bomen raken. Twee andere egelbanden worden van opzij omhooggeklapt.

Hoewel de Ventor de aardappelen ook voor de wielen rooit, ziet Grimme de nieuwe vierrijer niet als de opvolger van de Grimme Tectron. Deze onderhoudsgevoelige vierrijer met voorop rupsen werd anderhalf jaar geleden uit productie gehaald. Wie met een Grimme wil rooien op de kleigronden – en wil beschikken over geavanceerde reinigingstechnieken als axiaalrollen en/of de Multisep-reiniger – moet kiezen voor de Varitron.

SE-reinigingstechniek

De Ventor 4150 is een machine voor op de lichtere gronden. Grimme Nederland denkt dan vooral aan de zandgronden in Limburg en Noord-Brabant en de Veenkoloniën.

De machine heeft de reinigingstechniek van de getrokken SE-bunkerrooiers. Meteen na de opname worden de productstroom verdeeld over twee parallelle graafmatten. Vervolgens komen de aardappelen op een steile doorvalmat terecht die de aardappelen scheidt van het loof. Via twee egelbanden komt het product vervolgens via een leesband (ruimte voor drie personen) in de bunker terecht.

Gerelateerde artikelen