Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Oogsttechniek

Overlaadwagen voor 200 ton graan

De Australische fabrikant Coolamon heeft een joekel van een overlaadwagen gebouwd. De wagen telt zestien bestuurbare wielen en is goed voor 200 ton graan. Zo schrijft Farming Ahead.

De hydraulisch geveerde overlaadwagen heeft een lengte van 22 meter, is 4 meter hoog, 4,5 meter breed en weegt leeg al iets meer dan 30 ton. Met de 200T rijd je niet langs de maaidorser. De wagen is een zogeheten mother bin, een overlaadwagen die op een vaste plek in het veld blijft staan en dient als buffer tussen kleinere overlaadwagens en vrachtwagens die het graan naar de eindbestemming brengen. Als de wagen halfvol is, mag je de 200T nog verrijden. Doe je dat met een volle wagen dan overschrijd je de maximaal toegestane bandenbelasting.

Voor het lossen beschikt de 200T voorop over een hydraulisch uitklapbare losvijzel met een diameter van 510 mm. Om het graan van achter naar voren te transporteren, ligt er onderin de 200T een tweede vijzel. Je kunt de bak ook in twee delen opsplitsen en de partijen vervolgens afzonderlijk of gemixt lossen (en zo aan de vereiste kwaliteitseisen voldoen). De overlaadwagen kost omgerekend ruim 385.000 euro exclusief btw.

Gerelateerde artikelen