Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Bewaring

Grain Weevil egaliseert graan in graansilo

De in de Verenigde Staten ontwikkelde Grain Weevil kan graansilo’s egaliseren, zonder dat er personen de graansilo in hoeven. Dat moet dodelijke ongelukken voorkomen.

De Grain Weevil, vrij vertaald graankever, is ontwikkeld door Chad en Ben Johnson op verzoek van akkerbouwer Zach Hunnicutt. Hij zocht een manier om het graan in de graansilo te egaliseren zonder zelf de graansilo in te hoeven. Ben Jones die elektrotechniek studeert, bouwde de robot met zijn vriend Zane Zents die computerwetenschappen studeert. Het duurde twee jaar voordat in maart 2020 het eerste werkende prototype klaar was. De Grain Weevil werd voor het eerst getest op de boerderij van Hunnicutt, maar momenteel testen zes bedrijven het apparaat.

Werking

De op afstand bestuurbare machine kan twee uur werken op een volle accu. Het apparaat beweegt zich voort en verplaatst het graan door middel van twee roterende vijzels. Het gewicht van de robot bedraagt bijna 12 kg. Nog altijd moet iemand de robot de silo in brengen. Daarvoor moet je hem als een rugtas naar boven dragen. Verder is het bedrijf bezig om te kijken of de robot in zwermen kan opereren of aan elkaar kan worden gekoppeld voor grotere klussen. Ook hoopt het bedrijf een versie te ontwikkelen die volledig autonoom kan werken. De robot is nog niet te koop maar zal volgens de makers niet meer dan 4.000 dollar (3.300 euro) gaan kosten.

Veiligheid

Het werken in een graansilo is gevaarlijk werk en is niet zonder risico voor de gezondheid. Zo heeft 7 procent van de boeren last van Farmer’s Lung disease en waren er in 2020 in totaal 35 ongelukken waarvan 20 met een dodelijke afloop.