Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Leeslijst

Bewaring

Draadloze sensoren komen van pas in graanbewaring

Draadloze sensoren die verbonden zijn aan internet, zijn een prima hulpmiddel bij de bewaring van granen. Dat blijkt uit een proef bij graantelers in de Amerikaanse staat Indiana. 

Draadloze sensoren die verbonden zijn aan internet, zijn een prima hulpmiddel bij de bewaring van granen. Dat blijkt uit een proef bij graantelers in de Amerikaanse staat Indiana.

Het bewaren van graan is een grote uitdaging, vindt graanteler Doug Morehouse. Zeker in jaren dat het graan na de oogst erg vochtig in de silo’s gaat. Over het aanbod of hij in zijn silo’s draadloze sensoren wilde testen, hoefde hij dan ook niet lang na te denken. Hij kreeg het aanbod van het Wabash Heartland Innovation Network. Dit netwerk beoogt de welvaart in de regio te vergroten door het gebruik van slimme, kostenverlagende internettechnieken onder de aandacht van boeren te brengen en te stimuleren.

Smartphone-app

Morehouse testte in 2019 en 2020 twee typen sensoren van Tele Sense: de Sensorball en de Sensorspear. De metingen van beide sensoren zijn af te lezen in de bijbehorende app op de smartphone.

In Successful Farming vertelt de graanteler dat hij aanvankelijk dacht dat de Sensorballs-sensoren niet werkten. “De sensoren gaven een producttemperatuur aan van net onder de nul graden Celsius aan, terwijl de omgevingstemperatuur nooit onder de 10 graden was geweest.” Hij nam contact op met de leverancier. Die legde hem uit dat de temperatuur van het graan door het hoge vochtigheidspercentage wel degelijk zo ver onderuit had kunnen gaan. Ook de Sensorspears zijn heel waardevol gebleken, vertelt Morehouse.

Koolstofdioxine

Inmiddels heeft de graanteler de Sensorballs- en Sensorspears-sensoren vervangen door twee Spider-sensoren: één in de bovenruimte en één in het ventilatiekanaal. Deze meten behalve temperatuur en luchtvochtigheid ook het CO2-niveau. “Koolstofdioxine is een voorspeller van een plaag”, zegt directeur Naeem Zafar van Tele Sense. “Als je weet dat je in de gevarenzone zit, kun je tijdig maatregelen nemen.” (Successful Farming, 5/25/2021)