Blog

Plaatsspecifiek maaien

Trekkers die dankzij gps in een kaarsrechte lijn rijden, drones die de bodemkwaliteit in kaart brengen en spuitmachines die de spuitdoppen onafhankelijk van elkaar afsluiten om overlap te voorkomen. De technische mogelijkheden en vooral het uitvoeren van plaatsspecifieke handelingen gaat in de landbouw erg ver. Maar ook in de groensector ligt deze ontwikkeling dichterbij dan we denken.

Vele maairobotfabrikanten hebben namelijk gps op hun maairobots, waarmee ze de locatie van de robot bepalen. Dit werkt niet op de centimeter nauwkeurig, maar het geeft wel een goede indicatie. Verder meten een aantal maairobotmerken de mesweerstand. Hoe hoger het gras, des te meer weerstand op de messen. De mesweerstand geeft dus informatie over de graslengte en verklapt dus of er überhaupt gemaaid moet worden.

Als de robot zijn afgelegde route en de graslengte weet, dan kan er met wat slimme software bepaald worden of de robot misschien een extra keer naar die plek moet rijden. Plaatsen waar het gras minder hard groeit kunnen zo gemeden worden, terwijl de robot de snelgroeiende plekken vaker opgezocht moeten worden. Kortom, het autonoom plaatsspecifiek maaien staat voor de deur.

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Chris Vlaanderen

Over Chris Vlaanderen

Chris Vlaanderen is in 1994 geboren en groeide op in Huizen. Hij studeerde ‘Agrotechniek en Kennismanagement’ aan de Stoas Hogeschool in Wageningen. Tijdens zijn studie liep hij stage bij AgriMedia en volgde een minor communicatie aan de NHL Hogeschool in Leeuwarden. Chris schrijft voor LandbouwMechanisatie, Tuin en Park Techniek en VeehouderijTechniek.

Helpt u ons in twee minuten deze website te verbeteren?

Als uitgever van Mechaman en Tuin en Park Techniek zijn wij continu op zoek naar hoe we u als lezer nog beter van relevante en nuttige informatie kunnen voorzien. Daarom willen we u graag wat vragen stellen.

Ik doe mee!
Mis geen enkel bericht met de Tuin en Park Techniek nieuwsbrief
E-mail:

Reacties zijn gesloten.