Onderzoek: Aeromix dringt ammoniakemissie met 50 procent terug

20150313_aeromixDagelijks mest mengen met luchtbellen levert een flinke vermindering aan ammoniakemissie op, zo blijkt uit onderzoek van Livestock Research.  Het Aeromix-systeem van Bos Ecosystems levert een reductie van 51 procent.

Aeromix mengt de mest met luchtbellen met een diameter van 2 meter. Maar omdat er ook minder stank in de stallen hangt, waarin de mest met het systeem van importeur Bos Ecosystems wordt gemengd, liet Bos Wageningen vorig jaar een proef uitvoeren op Dairy Campus. Uit het onderzoek blijkt dat ammoniak-emissie in de Aeromix-afdeling daalde, die in de referentieafdeling niet. De gemiddelde ammoniakemissie bedroeg 153 gram per dag in de Aeromix-afdeling. In de referentieafdeling bedroeg de emissie 310 gram. Een reductie van maar 51 procent dus.

Meer onderzoek

Wat de oorzaak is van de daling van de ammoniakuitstoot in de Aeromix-afdeling, is voor de onderzoekers van Wageningen UR Live­stock Research nog de vraag. Verder onderzoek moet daarover uitsluitsel geven. Om erachter te komen welke processen zich in de mestkelder afspelen, start het dit jaar een onderzoek naar het effect van mengen van mest en ammoniakemissie.

Alternatief voor emissiearmevloeren

Voor importeur Bos Benelux zijn de uitkomsten van het onderzoek reden genoeg om te probe­ren om het systeem op de RAV-lijst van ammoniakemmissiereducerende maatregelen te krijgen. De aanvraag wordt in april beoordeelt.

In het maart-nummer van Veehouderij Techniek meer over dit onderzoek en de bevindingen van Livestock Research.

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email

Helpt u ons in twee minuten deze website te verbeteren?

Als uitgever van Mechaman en Veehouderij Techniek zijn wij continu op zoek naar hoe we u als lezer nog beter van relevante en nuttige informatie kunnen voorzien. Daarom willen we u graag wat vragen stellen.

Ik doe mee!
Stuur mij maandelijks Veehouderij Techniek nieuws
E-mail:

2 Reacties op Onderzoek: Aeromix dringt ammoniakemissie met 50 procent terug

  1. Avatar simon schreef:

    met veel belangstelling dit artikel gelezen,als blijkt dat de verminderde emissie komt doordat de korst ontbreekt biedt dit perspectief;ik voer al 3 jaar Zeoliet kleimineralen in het gemengde rantsoen aan de koeien met als gevolg geen korst op de mest; het kan dus nog eenvoudiger en voordeliger!!

  2. Avatar Wateler schreef:

    Door beluchting bevorderd men het nitrificatieproces. (dus tijdens de beluchting|) als men daarna niet meer belucht komt het denitrificatieproces opgang door dat dan de zuurstofminnendebacterien de kans krijgen om middels het verbruik van de tijdens het nitrificatieproces ontstane nitriet en nitraat stikstofgas te produceren. Ik meen dat dit zo rondde 50% reductie oplevert. Overigens is dit niets nieuws. Dat men daar in Wageningen niets van weet jo.