Favoriet

Voederwinning

Bieten verwerken tot schone opneembare snippers

Als je een biet eenmaal op je erf hebt liggen, hoe krijg je hem dan in de koe? Bieten zijn vaak vuil, zeker als ze uit de klei komen. Je moet ze dus wassen. Om ze vervolgens met de mais te kunnen inkuilen, moet je ze versnipperen en in de breedte over de maiskuil verspreiden. Een andere optie is bieten na ontvangst direct reinigen en versnij­den en de snippers in de voermengwagen of direct voor het voerhek doseren.

Als je een biet eenmaal op je erf hebt liggen, hoe krijg je hem dan in de koe? Bieten zijn vaak vuil, zeker als ze uit de klei komen. Je moet ze dus wassen. Om ze vervolgens met de mais te kunnen inkuilen, moet je ze versnipperen en in de breedte over de maiskuil verspreiden. Een andere optie is bieten na ontvangst direct reinigen en versnij­den en de snippers in de voermengwagen of direct voor het voerhek doseren.

Er is een breed scala aan machines voor het verwerken van bieten tot schone en opneembare snippers. Maar het is wel even zoeken. In eerste instantie kom je uit bij Holaras en het Belgische VDW Constructie. Zij produceerden de laatste jaren vooral machines waarmee op biogasbedrijven bieten worden versnipperd. Andy van de Walle, mede-directeur bij VDW Constructie constateert een stijgende belangstelling vanuit de veehouderij. Holaras, de machinebouwer uit het Achterhoekse Aalten, kan de stijgende vraag nog niet bevestigen. Tot dusver leverde Holaras vrijwel al zijn bietenverwerkingsmachines aan biogasbedrijven.

Engeland en Ierland

Zoek je wat verder van huis, dan kom je in Engeland en vooral Ierland terecht. Daar zijn relatief veel partijen die apparatuur bouwen waarmee je bieten kunt wassen, snijden en voeren. Het aanbod loopt uiteen van heel eenvoudige wastrommels en versnijders, tot aan de Cross Elephant. Dat is een machine op een oplegger, met stationaire dieselmotor die per minuut shovelbakken bieten ontdoet van stenen en ander materiaal dat niet in de bieten thuishoort en de bieten desgewenst ook nog snijdt. Een kleinere variant is de Gazelle. Die is bedoeld voor veehouders. Ook dit is een getrokken machine.

Behalve machines die de bieten reinigen, snijden en doseren, zijn er ook machines die deze drie stappen combineren. Maar combinaties van reinigen en snijden of snijden en voeren komen ook voor. Heb je een voermengwagen die bieten kan snijden, dan hoef je daarvoor natuurlijk geen aparte machine aan te schaffen. Niet elke voermengwagen is geschikt voor dit werk. Sterker nog de meeste kunnen het niet. Een mooi voorbeeld van een voermeng­wagen die er wél raad mee weet, is een Sgariboldi MAV 5217-zelfrijdende voermengwagen. Een melkveehouder in Leveroy (L) versnijdt bieten met de RS2-frees die gebogen mesjes combineert met botte, ronde kammen. Een hydraulische plaat kan de opvoertunnel deels afsluiten waardoor de bieten lang voor de frees blijven en zo versneden worden. De veehouder heeft bij de aanschaf van de machine besloten niet te kiezen voor een viercilinder. Onder de kap van zijn MAV 5217 ligt een zescilinder­motor met een vermogen van 133 kW (177 pk). Er is dus wel wat vermogen nodig.

Geen overbodige luxe

De veehouder in Leveroy hoeft de bieten in theorie dus alleen maar te wassen. Daar­voor zijn er diverse trommels voor de verreiker, voorlader of shovel te koop. Een zelfladende variant is misschien geen overbodige luxe. Zo’n reinigingstrommel bestaat uit een halve binnen- en een halve buitentrommel die in elkaar draaien. Door de binnen­trommel in de buitentrommel te draaien, ontstaat een opening om de machine te laden. Als de machine voor ongeveer 75 procent geladen is wordt de binnentrommel uit de buitentrommel gedraaid waarna de trommel gesloten is en automatisch wordt vergrendeld. Na de vergrendeling werkt de machine als een trommel van een was­machine. Door de binnentrommel te ontgrendelen en weer in de buitentrommel te draaien, kun je de schone bieten lossen.

Gerelateerde artikelen