In de 2,95 meter lange klauwenwasstraat, die tijdens de beurs in het Belgische Libramont was te zien, zijn 6 sproeiers gemonteerd. Zij spuiten het water uit een 200 liter bak op de klauwen van de koe zodra ze langs loopt. Tegen de tijd dat de koe de straat verlaat vernevelen twee kleine sproeiers waterstofperoxide vermengt met een beetje zilver, op de klauw.

  • Doorloopbak met zes watersproeiers
  • Twee spuitdoppen vernevelen behandelmiddel
  • Kosten: 10 eurocent per koe per dag

Omdat de ene sproeier naar voren en de ander naar achteren spuit, wordt de volledige klauw behandelt. Het middel, dat Dairymaster onder de naam Agilosan verkoopt, moet bacterien doden. Begin je met de behandeling dan adviseert de fabrikant een oplossing met 70 procent van het middel. Heb je de klauwproblemen onder controle dan moet 2 procent voldoende zijn om dat zo te houden. De dosering is traploos instelbaar.

Circuleren
Het spoelwater waarmee je de klauwen reinigt, circuleert in de bak en moet na 200 behandelde koeien ververst worden. Om dit spoelwater niet al te vuil te laten worden wordt na 15 koeien 1 seconde lang een beetje water in de bak gepompt zodat het ergste vuil over de rand van de bak op de roosters en in de mestkelder loopt.

15.900 euro
De rvs bak compleet met pompjes, dosator en 3 jaar garantie kost 15.900 euro. Volgens Dairymaster zou het apparaat op een bedrijf met 100 koeien ver een periode van 10 jaar 10 eurocent per koe per dag kosten.