De Duitse machinefabrikant Strautmann heeft samen met de eveneens Duitse sensorenfabrikant MUT een manier bedacht om voeren nog nauwkeuriger te maken.
Strautmann monteert een NIR-sensor, een zogenaamde nabij infrarood spectroscopie sensor, in de bak van de voerfrees voorop de zelfrijder. Deze sensor kan het drogestofgehalte en de hoeveelheid energie en eiwit van producten in een fractie van een seconde meten. Zo kun je direct zien hoeveel energie je in de voermengwagen laadt. Je hoeft dus geen aannames te doen, of van een steekproef uit gaan.
Drogestofgehalte en kwaliteit
Vanaf eind 2011 zullen de zelfrijders uitgerust zijn met de sensor en kan de wagen laden op basis van het drogestof gehalte. Strautmann werkt nog met MUT en de Universiteit van Bonn aan een systeem wat naast drogestofgehalte ook de verdere kwaliteit van de producten meeneemt in de belading. Hiermee zouden schommelingen in het rantsoen voor de koeien worden voorkomen. De computer registreert het drogestof-, energie- en eiwitgehalte en past daar de te laden kilo’s product op aan.