Favoriet

Stalinrichting

Vloer in ligboxenstal: rubber vs. beton

Melkveehouders streven naar een schone, droge omgeving voor hun melkkoeien waar ze zich comfortabel en productief kunnen zijn. Onderzoekers van Texas A&M AgriLife Extension hebben onlangs onderzocht of rubber vloeren in de looppaden van ligboxenstallen helpen de productie, de klauwgezondheid en de motoriek van de koe te verbeteren.

Uit het onderzoek, waar dertig Holstein vaarzen aan ‘mee deden’, blijkt dat dieren die tijdens de eerste lactatieperiode op een rubberen vloer verblijven meer melkvet en melkeiwit produceren dan dieren die tijdens dezelfde periode op beton verblijven. De helft van de koeien die op beton liepen kregen last van kwalen als zoolzweer en abcessen. Dat percentage lag bij de rubber ondergrond beduidend lager: 22 procent.

Koeien in de eerste lactatieperiode gehuisvest op een betonvloer, hadden een verhoogde concentratie Cortisol. Dat duidt op stress en pijn. Overigens blijkt uit het onderzoek dat koeien wennen aan de ondergronden, aangezien er bij de tweede lactatie geen verschil gemeten is in productie of symptomen.

Vervolgonderzoek

De onderzoekers melden dat een onderzoek met dertig koeien een relatief kleine studie is. Verder onderzoek moet  aantonen of met zekerheid te zeggen is dat verschil in ondergronden van invloed is op de melkproductie en de gezondheid van de koeien.