Favoriet

Voertechniek

Zelfladende Trioliet met losband achter

Trioliet, de fabrikant van onder andere voermengwagens uit Oldenzaal, voert de zelfladende Triomix uit met een losband achter in plaats van voor. Dat biedt melkveehouders de mogelijkheid ook in een U-stal tot aan het einde van het voerhek te lossen.

22082013_Trioliet_Triomix_achterlossend_1Om de losband van voor naar achter te kunnen verplaatsen, moest Trioliet de Triomix op een aantal punten aanpassen. Om voldoende ruimte voor een brede losband te creëren, werd de radiusplaat langer. De radiusplaat is de ronde plaat waarover het voer naar de mengkuip wordt gebracht. Gevolg van de langere plaat is dat ook het snijframe moest worden aangepast.

Losklep

De losklep, achter in de mengkuip moest breder worden gemaakt. Tijdens het lossen is de ruimte voor de geopende klep namelijk beperkt doordat het snijframe deels boven de mengkuip hangt. Ook een hydraulische cilinder die de klep omhoog trekt, paste niet onder het snijframe. Trioliet monteerde aan beide zijden van de klep een cilinder, die de klep omhoog duwen.

Stroblazer

Door het verplaatsen van de losband naar achteren, kan Trioliet voorop een stroblazer bouwen. Die optie is met name in Frankrijk populair om op te strooien in potstallen, laat Bart Koekkoek, productmanager bij Trioliet, weten. Desgewenst levert Trioliet een systeem om het stro tijdens het opstrooien te besproeien om stofvorming tegen te gaan.

De Triomix is er in uitvoeringen van 8 tot 16 kuub met één of twee assen en vijzels, afhankelijk van de inhoud van de mengkuip. Ook BvL levert zelfladers met een losband achter.

Koekkoek laat weten dat de Triomix met losband achter in eerste instantie beschikbaar is in de uitvoering van 12 kuub met één vijzel.

Gerelateerde artikelen