Favoriet

Stalinrichting

Rubber in de melkstal verbetert klauwgezondheid

Een rubbermat op de vloer van de melkstal heeft een gunstige invloed op de klauw­gezondheid. Dat blijkt uit onderzoek van de Hochschule für Wirtschaft und Umwelt in het Duitse Nürtingen.

Dat is te lezen in het januarinummer van vakblad Veehouderij Techniek.

De onderzoekers voerden de studie uit in ligboxenstal die in 1999 werd gebouwd. In die stal liepen de koeien op een dichte betonvloer. Om het effect van een zachtere vloer te meten, monteerden ze een 24 mm dikke elastische rubbermat op de expoxyvloer van de 16×16-visgraatmelkstal van het bedrijf. De mat heeft 5 mm hoge noppen aan de onderkant, waardoor hij veerkracht krijgt.

Vier maanden na de monta­ge van de mat in de stal bleek dat de klauwen van het merendeel van de 121 Simmentaler-koeien op het melkveebedrijf (77 procent) binnen de juiste hoogtemarges vielen. En dat terwijl de klauw voor de montage van de rubbermat bij 87 procent van de koeien nog te laag was. Een te lage klauw levert sneller problemen op. Denk bijvoorbeeld aan stinkpoot en balhoornerosie. Verder bleek de hoek die de klauw met de grond maakt te klein. En de draagrand van 59 procent van de dieren was voordat de mat op de vloer werd gemonteerd te veel afgerond. Vier maanden na montage van de mat was dat nog maar bij 34 procent van de dieren het geval. En ook de draagrand was weer terug.

De onderzoekers concluderen in een publicatie van het Duitse Landtechnik dan ook dat de klauw weer zijn gewenste vorm krijgt door montage van een elastische rubbermat in de melkstal. De leeftijd of de melkgift had volgens hen geen invloed op de resultaten.

Gerelateerde artikelen