Favoriet

Voederwinning

Agritechnica 2015: Fella Juras 14055-vierelements hark

Agco-concern Fella komt met bredere en luxere vierelements hark. De Juras 14055 harkt 11 tot 14 meter breed en wordt bediend via isobus. Dit is de eerste keer dat Fella een hark uitrust met isobus-bediening.

Via de isobus-terminal kun je de mate van uitheffen op kopakkers limiteren. Ook kun je de zwad- en werkbreedte verstellen via de terminal. De zwadbreedte door de twee achterste elementen van of naar elkaar te verplaatsen en de werkbreedte door de voorste, buitenste elementen afzonderlijk in afstand ten opzichte van het frame te verstellen. Door de afzonderlijke verstelling kun je links bijvoorbeeld breder harken als rechts. Langs de perceelsranden bijvoorbeeld, als daar minder gewas ligt.

Attentie bij te weinig overlap

Een hulpje bij het variëren van de werk- en zwadbreedte is een attentie als de overlap tussen de buitenste en binnenste rotor te klein wordt. Je kunt de minimale overlap instellen. Op 50 cm bijvoorbeeld, wordt het overlap door de verstellingen kleiner, dan attendeert een waarschuwing op het scherm je.

Elektrische verstelling harkdiepte

De Fella Juras 14055 heeft ook de elektrische hoogteverstelling van de rotors. Die is weer gekoppeld aan de rijsnelheid. Is de rijsnelheid normaal, dan staan de elementen op hun diepst. Gaat het langzamer, dan worden de rotoren iets geheven. Bij 0 km/h worden de rotoren nog iets geheven. Zo slaan de tanden nooit onnodig in de stoppel.

Dankzij de isobus-bediening is er ook een geheugen waarin de gebruikte instellingen worden opgeslagen. Van transportstand naar de bij het perceel passende werkstand, is een kwestie van een druk op de knop.

151110_Agritechnica_Fella_2

Gerelateerde artikelen