Leeslijst

Voederwinning

Agritechnica 2015: Fendt toont combiwagen

Fendt laat op Agritechnica de combiwagen zien, de Varioliner 2440. Dat is de grootste van twee modellen. Hij laadt 40 kuub en 24 ton. De wagen werd ontworpen in samenwerking met de Universiteit van Dresden en machinefabrikant Stolpen.

Aan de Varioliner vallen een aantal dingen op. Fendt claimt een pick-up met een grote diameter (120 cm) en een smal doorvoerkanaal rond de snijrotor. Dat moet zorgen voor effectief snijden en compactie. De pick-up is overigens curveloos.

Schuifwand achter het gewas

Wat ook moet zorgen voor compactie van het gewas tijdens het laden is de schuifwand die voor het gewas uitschuift. Er wordt dus continu tegen een wand aan geladen. Die wand schuift naarmate het laden vordert naar achteren en vormt helemaal achteraan een geheel met de klep en scharniert daar met de klep naar boven, Na het lossen neemt de bodemketting de wand weer mee naar voren.

Verdiept

Het voorste deel van de wagen is verdiept, dat zorgt voor meer kuubs. Het bovenste deel van de voorwand kun je met twee cilinders recht zetten, dan is de wagen beter te laden met de hakselaar. Er is een kleinere versie, dat is de 2035. Die laadt 35 kuub en 20 ton.

151110_Fendt_opraapwagen_3 151110_Fendt_opraapwagen_2