Favoriet

Stalinrichting

Duur koematras blijkt niet altijd de beste

Dure matten en koematrassen zijn hun geld niet altijd waard. Dat stelt Kingshay, een onafhankelijke adviesdienst voor Britse melkveehouders op basis van proeven op het eigen proefbedrijf in Somerset in het zuidwesten van Engeland.

Op het proefbedrijf werden de afgelopen elf jaar in totaal 21 verschillende matten en koematrassen ingezet, in prijs uiteenlopend van omgerekend 55 tot 175 euro per stuk. Sommige matrassen werden elf jaar getest, andere draaiden een jaar of zes mee.

Grote verschillen

Voor een bedrijf met 180 koeien, gaat het bij matten of koematrassen om een investering van 10.000 tot 31.000 euro, rekent technisch manager Peter Shipdon van Kingshay voor. “Iets meer geld neertellen is een goede investering als daardoor het koecomfort toeneemt en de koeien langer blijven liggen.” In een ideale situatie brengt een koe circa 14 uur per dag liggend door. Alle matten en koematrassen die de afgelopen jaren op het proefbedrijf werden uitgeprobeerd, komen het koecomfort ten goede, stelt Shipdon vast. “Maar er zijn grote verschillen als het gaat om zachtheid, de structuur van de toplaag, de slijt- en vormvastheid van de koematrassen en matten. Ook wat slijtage betreft lopen de uitkomsten ver uiteen, maar de conclusie dat duur boxmateriaal ook automatisch langer meegaat, gaat niet op. Tot slot is het ook niet zo dat matten het langer volhouden dan koe­matrassen – een gedachte die wel bij veel veehouders leeft. Welke matten en koematrassen goed presteren, blijft in het artikel in Farmers Weekly onduidelijk. Details van de proeven zijn alleen toegankelijk voor leden van adviesorganisatie Kingshay. (Farmers Weekly)