Niet of nauwelijks gesneden stro is met zo’n ligboxenvuller echter niet te verwerken. Het stro moet dus behoorlijk gesneden worden voor het in de ligoxenvuller kan. Daarom ontwierp Stroverdeler.nl een stationaire strosnijder.
Stroverdeler
De BTS-strosnijder lijkt in vorm enigzins op een stroverdeler van stroverdeler.nl, de merknaam die prijkt op de oranje stroverdelers die Van den Brink Techniek uit Harskamp. Die stroverdeler wordt gebruikt voor pot- en vrijloopstallen en hangend aan een rail door de stal en verspreid zo het stro.
Kantelen
De strosnijder hangt echter niet aan een rail, maar staat op een frame. De strosnijder zelf is in zijn geheel te kantelen, dat gebeurt met een elektromotor. Je kunt de strosnijder vlak op het frame leggen om hem te laden. Om het stro te snijden, kantel je de snijder in de positie zoals op de onderstaande foto’s.
Een draaiende schijf in de snij-unit zorgt vervolgens dat het stro gesneden en gedoseerd wordt. Op de schijf zit een snijrotor, loodrecht op de as van de schijf, die de baal opvreet en snijdt. De schijf zorgt voor het doseren. De BTS-strosnijder werkt volledig elektrisch met drie elektromotoren op krachtstroom. Op de laadtafel passen balen van maximaal 140 cm breed.
Ligboxenvuller in Kwatrijnstal
Deze BTS-strosnijder gaat de ligboxenvuller in de Kwatrijnstal van familie Sprangers in Kaatsheuvel vullen. In die stal melkt Sprangers biologisch gehouden Jersy’s.
Voerstro snijden
Stroverdeler.nl ziet voor de strosnijder ook toepassingen in bijvoorbeeld de foeragehandel. Met een strosnijder kan stro op de gewenste lengte worden gesneden. Optioneel is de snijrotor namelijk in snijdiepte instelbaar. Maar de stroverdeler zou bijvoorbeeld ook voorstro kunnen versnijden voor het de voerwagen in gaat.
De BTS-strosnijder was deze week te zien op de Rundvee en Mechanisatie Vakdagen in Gorinchem. De prijs is nog niet bekend, laat Van den Brink weten.