Leeslijst

Voertechniek

Verliezen in voercentrum minimaliseren

In Nederland is één voercentrum operationeel. In het buitenland zie je ze meer. Grote melkveebedrijven die hun voer niet bij een voercentrum halen, bouwen er zelf een. Hoe ontwerp je zo’n voercentrum?

Het concept van het voercentrum stamt uit Israël. De voercentra voorzien dikwijls niet alleen melkkoeien van voer, maar ook andere melkgevende dieren en verschillende soorten vleesvee, stieren in de zogenoemde ‘feed lots’ bijvoorbeeld.

Kleinere melkveehouders

Het enige operationele voercentrum van Nederland ligt in Woudenberg en is coöperatief. Het voercentrum richt zich op de kleinere melkveehouders, vaak met gemengde bedrijven. Voor die bedrijven is arbeid vaak een vraagstuk en gemengd voeren te duur. Ook de kosten van de voederwinning en de opslag van het voer lopen op deze bedrijven in de papieren door de kleinschaligheid van de melkveetak.

Vanuit Amerika zijn er richtlijnen voor het ontwerpen van een voercentrum. Efficiëntie is natuurlijk een belangrijk speerpunt bij het maken van TMR voor veel  koeien. Hoe je die efficiëntie bereikt hangt af van de bestaande situatie. Waar liggen bijvoorbeeld de krachtvoersilo’s? Zijn er torensilo’s voor ruwvoer?

Abonnees lezen het complete artikel in het januarinummer van vakblad Veehouderij Techniek.