Favoriet

Voertechniek

Kalverdrinkautomaat voor de wei

Het Nieuw Zeelandse bedrijf Calf Smart heeft een kalverdrinkwagen voor verse melk of melkvervanger ontwikkeld die ieder individueel kalf herkend en het juiste portie verstrekt. Een kalverdrinkautomaat voor in de wei dus.

Het Nieuw Zeelandse bedrijf Calf Smart heeft een kalverdrinkwagen voor verse melk of melkvervanger ontwikkeld die ieder individueel kalf herkend en  het juiste portie verstrekt. Een kalverdrinkautomaat voor in de wei dus.

Als kalveren die nog niet van de melk zijn de wei op gaan, dan moet op de wei melk gevoerd worden. In Nieuw Zeeland gebeurt dat veelvuldig. Daarvoor worden veelal kalverdrinkwagens met rondom een rij spenen of drinkbakken gebruikt.

Kalfherkenning

Bij het gebruik van deze mobiele installaties geldt vaak dat de sterkste kalveren die het snelst drinken, de meeste melk krijgen. De kalveren die het harder nodig hebben, krijgen te weinig. Daarom is de Super Smart-kalverdrinkwagen ontwikkeld. Dat is ook zo’n melkwagen, maar dan één die de kalveren herkend aan de hand van een elektronische tag, normalerwijze in het oor, oormerk of aan de halsband. Zo kan voor ieder individueel kalf een portie worden ingesteld. Eén installatie zou goed zijn voor een koppel van 250 kalveren. Een zonnepaneel zorgt dat de elektrische onderdelen van energie voorzien worden.

In de cloud

De Super Smart heeft contact met internet, de data staan in de ‘cloud’. Via een app of vanaf de pc kun je instellingen veranderen. Hiervoor gebruik je de interface die ook wordt gebruikt voor de stationaire kalverdrinkautomaat van Calf Smart.

Gerelateerde artikelen