Favoriet

Voertechniek

ATH 2018: Elektrische aandrijving op getrokken Kuhn-voermengwagen

Reesink Agri heeft in samenwerking met Motrac Industries, beide dochterondernemingen van Royal Reesink, een volledig elektrische aandrijving ontwikkeld voor de getrokken Kuhn Profile 24.2 DL voermengwagens.

Reesink Agri heeft in samenwerking met Motrac Industries een volledig elektrische aandrijving ontwikkeld voor de getrokken Kuhn Profile 24.2 DL-voermengwagens.

De voermengwagens zijn voorzien van een elektromotor met frequentieregelaar. Deze elektromotor drijft via een tandwielkast de vijzels rechtstreeks aan. De stroom komt uit een lithiumion accu die je via een ingebouwde oplader kunt opladen. Met een app op de smartphone en afstandsbediening start je het mengproces. Ook kun je het mengproces afstemmen op het rantsoen. Vervolgens open je met een druk op de knop de losdeuren van de mengkuip.

Volgens Reesink Agri bespaar je dankzij de elektrische aandrijving brandstof en verminder je de CO2-uitstoot. Daarnaast ben je niet meer gebonden aan een trekker met aftakas. De voermengwagen kun je nu ook achter een shovel of verreiker hangen, zolang die maar een trekhaak heeft.

Prototype

Reesink Agri en Motrac zijn beide dochterondernemingen van Royal Reesink. Het prototype draait bij een proefbedrijf. Met behulp van deze machine gaan de ontwikkelaars bepalen hoeveel kWh het mengen en voeren vraagt. Aan de hand van deze informatie bepaalt de fabrikant de accucapaciteit.

De MoRe-E elektrisch aangedreven getrokken voermengwagen is voor het eerst te zien op AgroTechniek Holland in Biddinghuizen. Na de beurs gaan de ontwikkelaars de machine verder testen. Eind 2018 willen zij een nulserie produceren, bestaande uit vijf machines. Met deze machines willen Reesink en Motrac meer ervaring opdoen.

Gerelateerde artikelen