Favoriet

Mesttechniek

ATH 2018: Eerste kunststof mesttank van Fliegl in Nederland

De Duitse machinebouwer Fliegl laat op Agrotechniek Holland in Biddinghuizen een kunststof mesttank zien die het heeft verkocht aan een Nederlandse melkveehouder. De tank komt uit de PolyLine-serie en heeft een inhoud van 15.500 liter.

De mesttank is uit te rusten met een worm- of verdringerpomp. Een vacuümpomp is niet mogelijk. De tank staat op grote banden en is uitgerust met een schuifas. De voorste banden hebben de maat 850/50R30.5. De achterste zijn iets smaller om voldoende stuuruitslag te houden: 750/65R30.5. Met een lastafhankelijk-luchtremsysteem en onderrijdbeveiliging aan beide zeiden voldoet de machine aan de laatste eisen.

(tekst gaat verder onder de foto)

De tank is verder uitgerust met een hydraulische zuigarm met vulstation. Dit is volgens de fabrikant lichter en goedkoper en werkt bovendien schoner dan een normale zuigarm. Die wil namelijk nog wel eens nadruppelen. Als de tank vol is stopt deze automatisch met zuigen door de automatische-pompafsluiting. De tank begint dan met rondpompen. De lastafhankelijke remmen werken via hetzelfde systeem: de tankniveau-meter communiceert met het remsysteem of de tank vol of leeg is.
Dankzij de kunststofopbouw is de tank zo’n 2 ton lichter dan een stalen variant. De tank is te koop vanaf 48.000 euro bruto.

(tekst gaat verder onder de foto)

Fliegl

Fliegl is vooral bekend van de schuifwand die het gebruikt in de silagewagens, meststrooiers en gronddumpers. Daarnaast maakt het zo’n 700 mesttanken per jaar. Ze zijn te koop vanaf een enkelas 9.000 liter variant tot aan een 18.500 met tandemas. Een drieasser is in aantocht.

Gerelateerde artikelen