Favoriet

Mesttechniek

ATH 2018: drie-in-één schuifas van Jako

Jako uit Kootwijkerbroek (GLD) introduceert op Agrotechniek Holland een drie-in-één schuifas. Het bijzondere aan de as is dat deze kan uitschuiven, liften én sturen. De achterste as heeft vier wielen op een rij.

In totaal heeft de machine in het werk zes wielen op een rij met een totale breedte van 4,30 meter. De tank is in feite een verlengde double-two-tank van de fabrikant met een schuifas eronder. De verlengde tank heeft een inhoud van 16 kuub, maar 14 kuub kan ook volgens de fabrikant. Tijdens transport kan de as worden gelift. Het systeem kost ongeveer 35.000 euro.

(tekst gaat verder onder de foto)


De schuifas is voorzien van grote 650/65R42 wielen, die zijn afgedraaid zodat de banden wat graslandvriendelijker zijn. Op de achteras zijn de middelste wielen ook de maat 650/65R42. De buitenste wielen zijn iets smaller om binnen de 3,00 meter transportbreedte te blijven: 520/70R42.

(tekst gaat verder onder de foto)

Niveaumeter

De niveaumeter van de mesttank is gekoppeld aan de liftas en het lastafhankelijk-remsysteem. Is de tank op het land bijna leeg dan wordt de as langzaam meer gelift om oplegdruk op de achteras van de trekker te houden. Daarnaast weet het remsysteem wanneer de tank vol of leeg is en kan daar de remkracht op aanpassen.
De prijs van de tank – zonder bemester – is 117.365 euro.

Gerelateerde artikelen