Favoriet

Voederwinning

Ploeger bouwt met CM4240 Merger een 12 meter brede bandhark

De Nederlandse machinebouwer Ploeger introduceert een nieuwe zelfrijdende bandhark. De CM4240, of kortweg Merger, heeft een werkbreedte van 10 tot 12 meter.Een bandhark brengt het gras schoner bij elkaar dan een gangbare cirkelhark, waardoor de voerkwaliteit verbetert. Een zelfrijder moet nu ook de werksnelheid verbeteren. De Ploeger CM4240 is vanwege zijn capaciteit vooral interessant voor loonwerkers. Een rijsnelheid van 20 km/h zou haalbaar zijn, claimt Ploeger.Ploeger gebruikt voor de CM4240 niet de eigen bandharken zoals het die in de Amerikaanse Oxbo machines gebruikt. Omdat dat die niet goed voldoen in het Europese gras, klopte Ploeger aan bij het Oostenrijkse Reiter. Deze oud-constructeur van machinefabrikant Pottinger bouwt sinds 2016 zelf bandharken.

Flexibel

De pick-ups van de hark rapen het gras voor de wielen op. Daardoor rij je dus niet over het gras en kunnen de pick-ups minder diep ingesteld worden. Ook dat zorgt voor minder verontreiniging. Ook heeft de chauffeur meer zicht op het werk. De pick-ups van Reiter zijn flexibel; ze volgen de oneffenheden in het veld. Ook de slepende tanden dragen bij aan een schone wiers. Raken ze de grond, dan komt er geen vervuiling in het gras terecht.

Zij- of middenafleg

De machine is voorzien van driepuntsophanging met sideshift, wat midden- én zijafleg mogelijk maakt. Met een druk op de knop kan de machine is de plaats van het zwad te wijzigen. Die kan in het midden van de machine liggen, maar ook aan de linker of de rechterkant. De dubbele aangedreven zwadrollen moeten zorgen voor een goede invoer van het gewas op hoge snelheid.